Ficatul este un organ extraordinar și esențial, capabil să se regenereze singur pentru a se recupera după „luptele” obișnuite la care ia parte ca modalitate a organismului de a curăța toxinele. Daunele acestui organ sunt comune, iar auto-repararea face parte din funcțiile sale, însă acum s-a descoperit că ficatul nu îmbătrânește așa cum ne așteptam.
Compararea ficaților unor persoane decedate, tineri și bătrâni, a adus însă informații surprinzătoare: noi cercetări, publicate în Cell Systems, demonstrează că ficatul rămâne „tânăr” chiar și atunci când noi suntem bătrâni.
Deși există unele celule cu viață lungă care persistă timp de aproximativ 10 ani, studiul raportează că, în medie, ficatul nu îmbătrânește mai mult de 3 ani.
„Indiferent dacă ai 20 sau 84 de ani, ficatul tău ajunge, în medie, la o vârstă de mai puțin de 3 ani”, a spus Dr. Olaf Bergmann, liderul grupului de cercetare de la Centrul pentru Terapii Regenerative Dresden (CRTD) de la TU Dresden, Germania, citat de IFL Science.
Pentru a evalua în mod direct vârsta celulelor hepatice umane, cercetătorii au analizat ficatul unui grup de oameni care au murit la vârste cuprinse între 20 și 84 de ani. Deși datarea cu radiocarbon, adesea folosită pentru a data artefactele antice, nu este aplicabilă țesutului uman, cercetarea s-a inspirat din istorie, mai exact din testele nucleare supraterane.
Testele nucleare supraterane au fost interzise în 1963, dar în anii 1950 au eliberat cantități enorme de radiocarbon în atmosferă, care a pătruns în ADN-ul animalelor. În timp ce Bergmann spune că aceste „cantități neglijabile nu sunt dăunătoare”, ele pot fi detectate și măsurate în țesutul uman.
„Comparând aceste valori cu nivelurile de radiocarbon atmosferic, putem stabili retrospectiv vârsta celulelor”, a spus el.
Datarea celulelor hepatice a relevat că, în medie, acestea aveau mai puțin de 3 ani, indiferent de vârsta omului de la care proveneau, demonstrând că, în majoritatea cazurilor, ficatul continuă să se regenereze și rămâne tânăr pe tot parcursul vieții. Dar asta nu înseamnă că daunele nu se pot acumula, deoarece nu toate celulele se regenerează în același ritm, unele rămânând pe loc până la un deceniu.
„Unele studii au indicat posibilitatea ca celulele hepatice să aibă o viață lungă, în timp ce altele au arătat o schimbare constantă. Ne-a fost clar că, dacă vrem să știm ce se întâmplă la oameni, trebuie să găsim o modalitate de a evalua în mod direct vârsta celulelor hepatice umane”, a spus Bergmann.
„Cercetarea noastră arată că studierea reînnoirii celulare direct la oameni este foarte dificilă din punct de vedere tehnic, dar poate oferi perspective de neegalat asupra mecanismelor celulare și moleculare care stau la baza regenerării organelor umane”, a concluzionat el.
Vă recomandăm să citiți și:
Efectele neașteptate ale analgezicelor ar putea fi explicate de un nou studiu
Legătura dintre rinichi și sânge, cu totul alta decât se credea. Ce arată un nou studiu?
Vești proaste! Alcoolul poate dăuna inimii mai mult decât se credea până acum
O nouă metodă non-invazivă de a evalua riscul de boli hepatice